Wiele osób nie potrzebuje specjalnej zachęty do jedzenia, gdy chodzi o świeżą kukurydzę. Część jednak na długo się do niej zniechęca. Dzieje się tak po przypadkowym zakupie kukurydzy pastewnej (skrobiowej), zdecydowanie mniej soczystej i słodkiej niż cukrowa, którą uwielbiamy najbardziej. Jest prosty sposób, by rozpoznać, z jaką kukurydzą macie do czynienia na targu. Do tego przepisu będzie nam potrzebna kukurydza z puszki lub świeża cukrowa - i takiej właśnie szukamy. Inna się nie nadaje. 

Jak rozróżnić kukurydzę cukrową od pastewnej?

Na bazarku rozpoznacie ją w prosty sposób. Kukurydza pastewna (skrobiowa) ma dłuższe i „szczuplejsze” kolby niż cukrowa. Po zjedzeniu jednego ziarenka, nawet na surowo, poczujecie na języku charakterystyczny mączny posmak i konsystencję. W takiej postaci będzie niesmaczna. Cukrowa kukurydza ma za to grubsze kolby oraz duże, zaokrąglone i pełne, jasnożółte lub mleczne ziarna. Nawet, jeśli skubniecie 1 ziarenko na surowo, będzie ono smaczne i słodkie. Kukurydzę pastewną również można jeść (nie zaszkodzi wam), ale w przepisach zdecydowanie rządzi jej słodka kuzynka.

Prosty placek z mąki kukurydzianej z boczkiem - przepis

Składniki (na formę o wymiarach 25 x 20 cm - typową do lasagne):

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 350 ml maślanki
  • 1 puszka kukurydzy (lub ok. 250 g podgotowanych ziaren świeżej kukurydzy)
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 80 g masła
  • 50 g boczku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

  1. Roztopcie masło na patelni.
  2. Wymieszajcie oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier i pieprz. Dodajcie do ciasta maślankę, jajka i roztopione masło. Zagniećcie na ciasto o gładkiej konsystencji. 
  3. Podsmażcie boczek na patelni, aż zrobi się chrupiący i rumiany. W międzyczasie pokrójcie cebulę w kostkę. Odsączcie kukurydzę z puszki. 
  4. Dodajcie cebulę, ziarna kukurydzy i boczek do ciasta, zagniećcie razem i przełóżcie do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
  5. Pieczcie ok. 20-30 minut w temp. 175 st. C.

Placek z kukurydzy i boczku najlepiej smakuje na ciepło, ale możecie też podawać go na zimno, z ulubionym sosem i surówką.