Kotlety schabowe  to już tradycja na polskich stołach, szczególnie w sobotę i niedzielę. Przyznajemy, klasyczne schabowe są przepyszne, jednak niektórym mogły się już znudzić. Dlatego warto co jakiś czas zdecydować się na przygotowanie tej potrawy w zmienionej, powiedzielibyśmy, że nawet ulepszonej wersji. Kotlety gyros będą świetnym wyborem.

Kotlety gyros - z czego je zrobić?

Kotlety gyros w wersji podstawowej zrobicie z podwójnej piersi kurczaka, zapieczonej z pysznymi składnikami. Sekretem smaku tego dania są szczególne dodatki: ogórki konserwowe, papryka i żółty ser, a także aromatyczne przyprawy.

Tajemnicą wybornych kotletów gyros jest również wyśmienity sos, który przygotowuje się z połączenia dwóch innych. Chodzi o zmieszanie ze sobą ketchupu i majonezu – dzięki nim całe danie nabierze odpowiedniego charakteru. Takie kotlety najlepiej podawać z zapieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej lub sałatką grecką.

Kotlety gyros - nasz ulubiony przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka żółta
  • 250 g żółtego sera w kostce
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka 
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 łyżki majonezu
  • przyprawa gyros
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw musicie oczyścić pierś z kurczaka, następnie przekroić ją tak, żeby powstały 4 kotlety.
  2. Rozbijcie mięso tłuczkiem, natrzyjcie przyprawą gyros oraz solą i odstawcie na chwilę.
  3. Paprykę i ogórka pokrójcie w kostkę, wymieszajcie ketchup z majonezem.
  4. Następnie zetrzyjcie na tarce ser.
  5. Obtoczcie mięso w mące, jajkach i bułce tartej.
  6. Usmażcie je na oleju, tak żeby nabrało złotego koloru.
  7. Wysmarujcie oliwą naczynie żaroodporne i ułóżcie w nim kotlety.
  8. Na każdy kotlecie połóżcie paprykę i ogórki wymieszane z sosem. Na koniec oprószcie je dużą porcją startego sera.
  9. Pieczcie w 190 stopniach Celsjusza przez około 15 minut.