Kotlety schabowe to już tradycja na polskich stołach, szczególnie w sobotę i niedzielę. Przyznajemy, klasyczne schabowe są przepyszne, jednak niektórym mogły się już znudzić. Dlatego warto co jakiś czas zdecydować się na przygotowanie tej potrawy w zmienionej, powiedzielibyśmy, że nawet ulepszonej wersji. Kotlety gyros będą świetnym wyborem.
Kotlety gyros - z czego je zrobić?
Kotlety gyros w wersji podstawowej zrobicie z podwójnej piersi kurczaka, zapieczonej z pysznymi składnikami. Sekretem smaku tego dania są szczególne dodatki: ogórki konserwowe, papryka i żółty ser, a także aromatyczne przyprawy.
Tajemnicą wybornych kotletów gyros jest również wyśmienity sos, który przygotowuje się z połączenia dwóch innych. Chodzi o zmieszanie ze sobą ketchupu i majonezu – dzięki nim całe danie nabierze odpowiedniego charakteru. Takie kotlety najlepiej podawać z zapieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej lub sałatką grecką.
Kotlety gyros - nasz ulubiony przepis
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka żółta
- 250 g żółtego sera w kostce
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka
- 4 ogórki konserwowe
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 4 łyżki majonezu
- przyprawa gyros
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Najpierw musicie oczyścić pierś z kurczaka, następnie przekroić ją tak, żeby powstały 4 kotlety.
- Rozbijcie mięso tłuczkiem, natrzyjcie przyprawą gyros oraz solą i odstawcie na chwilę.
- Paprykę i ogórka pokrójcie w kostkę, wymieszajcie ketchup z majonezem.
- Następnie zetrzyjcie na tarce ser.
- Obtoczcie mięso w mące, jajkach i bułce tartej.
- Usmażcie je na oleju, tak żeby nabrało złotego koloru.
- Wysmarujcie oliwą naczynie żaroodporne i ułóżcie w nim kotlety.
- Na każdy kotlecie połóżcie paprykę i ogórki wymieszane z sosem. Na koniec oprószcie je dużą porcją startego sera.
- Pieczcie w 190 stopniach Celsjusza przez około 15 minut.
Komentarze