Sylwestrowe i inne okołoimprezowe dania powinny kusić nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Taka jest nasza rubinowa, połyskująca sałatka. Sałatka jarzynowa, lubiana przez wszystkich tuńczykowa czy śledziowa nie mają z nią szans. Konkurować może z nią pod względem smaku i wyglądu ewentualnie sałatka gyros, uwielbiany od lat, warstwowo układany klasyk. Rubinowa sałatka z granatem i kurczakiem zniknie jako pierwsza, bo goście zjedzą ją jeszcze oczami. Chwilę po tym, jak postawicie ten uroczy „kopczyk” na stole.
Jak zrobić rubinową sałatkę z kurczaka i granatu?
Sałatki z kurczaka niezbyt często mają ładny wygląd. Przeważnie są one blade i ożywia je dopiero dodatek słonecznej brzoskwini lub ananasa. Ta jednak jest zupełnie inna. Do pewnego momentu przygotowanie przebiega jak zwykle. Wszystkie składniki wraz z sosem (majonezem) i przyprawami trzeba wymieszać w misce.
Potem jednak zaczyna się dziać. Sałatkę trzeba mocno ugnieść w misce - tak, by w środku było jak najmniej wolnej przestrzeni. Następnie trzeba postąpić z nią jak z odwracanym ciastem - wyłożyć na półmisek i obłożyć pozostałymi składnikami. Jeśli macie starte, ugotowane wcześniej buraczki, to świetnie. Granat na pewno się do nich przyczepi i sałatka będzie jeszcze smaczniejsza.
Jeśli jednak pominiecie ten składniki, ozdóbcie wierzch sałatki jedynie wytrzęsionymi wcześniej nasionami granatu. To wystarczy. Nie dość, że ładnie wyglądają, będą też przyjemnie odświeżać i równoważyć smak reszty łagodnych składników: piersi z kurczaka, oliwek i jajek na twardo. Soczysty, świeży i chrupiący granat sprawi, że zwykła sałatka z kurczaka nabierze eleganckiego i odświętnego wyglądu.
O tym, jak szybko pozbyć się nasion z granatu, przeczytacie w punkcie 4. opisu przygotowania. Jest ono proste, a efekt robi wrażenie. Do dzieła.
Rubinowa sałatka z granatem i kurczakiem - przepis
Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 2 duże granaty
- 2 jajka na twardo
- 1 cebula szalotka lub czerwona
- 4 średnie ogórki marynowane
- 1 garść czarnych oliwek
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo (można pominąć): 500 g ugotowanych buraków.
Sposób przygotowania:
- Do zimnej wody włóżcie mięso z kurczaka, liście laurowe, pieprz i wsypcie płaską łyżeczkę soli. Gotujcie pod przykryciem na średnim ogniu.
- W osobnym garnku ugotujcie jajka na twardo z płaską łyżeczką soli. Po ugotowaniu wystudźcie.
- W międzyczasie z gotującego się mięsa zbierzcie pianę. Od momentu pojawienia się szumów gotujcie 25 minut.
- Przekrójcie granaty w poprzek na pół i wybijcie łyżką do dużej miski nasiona. Powinny szybko odejść. Możecie też pokroić granaty na ćwiartki, a następnie wybrać je ręcznie. Załóżcie rękawiczki. Sok z granatu może brudzić dłonie.
- Wystudźcie całkowicie mięso z kurczaka, a następnie poszarpcie (palcami lub widelcem).
- Jeśli korzystacie z buraków, zetrzyjcie je na najmniejszych oczkach tarki i wyciśnijcie przez sitko nadmiar soku. Odstawcie na chwilę, by obciekły. Sok wypijcie. Jeśli ich nie używacie, pomińcie ten krok.
- Posiekajcie cebulę, wystudzone jajka i ogórki w drobną kostkę. Oliwki pokrójcie w plasterki.
- Wszystkie rozdrobnione składniki przełóżcie do dużej miski lub formy z otworem, na babkę. Dodajcie 1 płaską łyżeczkę soli, popieprzcie, dodajcie 3 łyżki majonezu i wymieszajcie do połączenia się składników.
- Przełóżcie sałatkę do miski lub formy, mocno dociśnijcie łyżką i dłonią. Przełóżcie 1 energicznym ruchem miskę do góry dnem na półmisku. Poklepcie mocno dłonią ze wszystkich stron, odczekajcie chwilę i zdejmijcie ostrożnie miskę. Powstanie kopczyk. Obłóżcie go z wierzchu startymi buraczkami (jeśli macie) i nasionami granatu. Dzięki majonezowi bez problemu się przykleją.
- Przed podaniem włóżcie do lodówki na ok. 1 godzinę, by smaki w środku się przegryzły.
Komentarze