Kluski ziemniaczane z twarogiem to chyba najprostsze danie świata. Dodatkowo możecie podawać je na różne sposoby - zarówno na słodko, jak i na słono. Kasza manna pomoże zlepić razem kluski i uzyskać gładką konsystencję. Ciasto uda się wilgotne, jeśli użyjecie półtłustego lub tłustego sera. Konsystencja ciasta na kluski będzie idealna, jeśli dodatkowo skorzystacie z bogatych w skrobię ziemniaków typu C (odmian takich jak m.in. gracja, jurata czy jurata, bryza i mazur). Śmiało pytajcie na swoim bazarku również o gatunki jurka lub gustawa - to również mączyste odmiany. Leżakujące od wczoraj w lodówce puree ziemniaczane także się nada - w takim schłodzonym puree, nawet, jeśli zrobiliście je z ziemniaków typu B (o średniej zawartości skrobi) dobrze wiąże się skrobia

Kluski ziemniaczane z twarogiem - przepis podstawowy

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (typu C)
  • 250 g półtłustego, mielonego twarogu w kostce
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 jajko M

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie i ugotujcie ziemniaki. Aby to przyspieszyć, możecie pokroić je na mniejsze ziemniaki;
  2. Po ugotowaniu odcedźcie i utłuczcie na puree, wystudźcie;
  3. Do zimnych ziemniaków dodajcie ser i wbijcie jajko, wymieszajcie;
  4. Następnie dosypcie kaszę manną, wyróbcie na gładką masę;
  5. Podzielcie ją na 3 części i uformujcie z nich wałki o szerokości ok. 2 cm lub grubsze, jeśli wolicie;
  6. Każdy wałek pokrójcie na kawałeczki długości 3 cm;
  7. Zagotujcie garnek posolonej wody i wrzućcie partiami kluski na wrzątek;
  8. Od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody gotujcie ok. 2 minuty na małym ogniu;
  9. Gotowe kluski wyłówcie za pomocą cedzaka lub wylejcie na durszlak i odcedźcie. 

Jak podawać kluski ziemniaczane z twarogiem?

Kluski ziemniaczane z serem możecie serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli macie ochotę na bardziej konkretną wersję, przesmażcie do nich cebulkę i boczek lub skwarki. To najprostsza możliwość. Pasują również do sosu pomidorowego, smakowego masła z ziołami lub serowego ze szpinakiem, podane jak włoskie gnocchi.

Jeśli macie apetyt na obiad na słodko, posypcie je jak klasyczne leniwe cukrem lub cukrem pudrem i okraście zrumienioną na maśle, chrupiącą bułką tartą. Możecie też polać je kwaśną śmietaną i obsypać borówkami lub polać sosem truskawkowym. Kluski ziemniaczane z twarogiem "dogadają" się na talerzu również z jogurtem, serkiem homogenizowanym, dżemem, konfiturą i musem owocowym.