Niewielkie ziarenka sezamu są produktem, który może być używany do różnych potraw. Wzbogaci wasz codzienny jadłospis, ale pozytywnie wpłynie też na wasze zdrowie. Ten ponadczasowy przysmak idealnie sprawdzi się na przykład jako dodatek do kanapek, sałatek i surówek. Sprawi on, że będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie. Świetnie będzie smakować też samodzielnie, jako główny składnik ciasteczek sezamowych oraz chałwy. Znajdziecie go także w paście tahini. Będzie również doskonały jako panierka kotletów schabowych. Z użyciem tych pysznych i zdrowych ziaren możecie przygotować również wspaniały sezamowy hummus, batony a la sezamki albo warstwowe ciasto sezamik

Sezam jako bogate źródło składników mineralnych

Ziarenka sezamu zawierają cenne składniki, takie jak:

  • Żelazo – jest niezbędne w produkcji czerwonych krwinek, ale też stymuluje funkcjonowanie układu immunologicznego;
  • Wapń – jest podstawowym budulcem kości i zębów;
  • Magnez – poprawia pamięć, ale odpowiada również za poprawne działanie układu krwionośnego;
  • Cynk – wspomaga płodność, a także obniża poziom cholesterolu;
  • Miedź – poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, przeciwdziała także starzeniu się organizmu.

Inne cenne właściwości sezamu

Sezam zawiera dużą ilość błonnika, dzięki czemu wpływa ochronnie na układ pokarmowy. Zapobiega zaparciom oraz stymuluje pracę jelit. Pomaga też w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Przeciwdziała również łamaniu się kości.

Te małe nasionka posiadają też zdrowotne właściwości, które wspomagają organizm w walce z kaszlem. Sezam jest również pogromcą "złego" cholesterolu. Pomaga na dobry sen, poprawia pamięć oraz koordynację wzrokowo-ruchową i sprawność psychomotoryczną. Ziarna sezamu zawierają także związki, które wspomagają oczyszczanie wątroby oraz działają przeciwbakteryjnie i opóźniają procesy starzenia się.