Sezamowy hummus z ciecierzycy

0 (0 ocen)

Przepyszna pasta z ciecierzycy z dodatkiem prażonego sezamu i oleju sezamowego, zaostrzona czosnkiem, polecam

Składniki:



  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
    4 łyżki sezamu
    3 łyżki oleju sezamowego
    3 łyżki wody z gotowania ciecierzycy
    2 ząbki czosnku
    Sól morska
    Pieprz kolorowy

Sezamowy hummus z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Sezam uprażyć na suchej patelni na złoto, należy uważać aby się nie przypalił i nie zbrązowiał bo będzie gorzki!

    Do rondelka wsypać ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę, dodać 3 łyżki uprażonego sezamu, olej sezamowy, 3 łyżki z wody z gotowania ciecierzycy. Dodać obrane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Całość zmiksować blenderem na gładką pastę. W miarę potrzeby doprawić.

    Pastę przełożyć do miseczki, polać niewielką ilością oleju sezamowego, posypać odłożonym sezamem i wstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły.

    Po tym czasie podawać jako pastę do świeżego pieczywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy