Karmel w tym przepisie zrobicie w bardzo prosty sposób. Nie będziecie musieli ciągle patrzeć na patelnię czy mieszać, aby masa się nie przypaliła. Wystarczy, że rozpuścicie twarde cukierki karmelowe dobrej jakości, a następnie je posolicie - w ten prosty sposób powstanie solony karmel. Następnie należy wyłożyć formę (patelnię) pokrojonymi w plasterki jabłkami, zalać ciastem i przykryć. Reszta to magia, która tworzy się sama - ciasto odejdzie od ścianek samodzielnie i się nie przypali. Jabłecznik z patelni wygląda i smakuje identycznie jak ten z piekarnika. W sezonie na rabarbar doskonale sprawdzą się tu jego kwaskowate, różowe łodygi. Taki "rabarbarownik" z solonym karmelem zjedzą nawet ci, którzy do tej pory stronili od tego warzywa.
Jabłecznik bez pieczenia z solonym karmelem - przepis
Składniki:
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 150 ml mleka
- 130 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- 1-2 duże jabłka (najlepiej kwaskowate, ale mogą być też winne lub słodkie)
- 100 g twardych cukierków karmelowych bez nadzienia lub 2-3 łyżki cukru*
- duża szczypta soli
Opcjonalnie cukier puder do posypania na wierzch.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierzcie, przekrójcie na ćwiartki i pokrójcie w plasterki;
- W misce wymieszajcie mikserem jajka, 70 g cukru i mleko. Następnie dodajcie masło i wymieszajcie. Możliwe, że ciasto będzie miało grudki, ale to nie szkodzi;
- Na koniec wsypcie do masy na ciasto mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszajcie mikserem;
- Patelnię wysmarujcie odrobiną masła, wysypcie na nią cukierki lub 2-3 łyżki cukru. Poczekajcie, aż cukierki się rozpuszczą, przyprawcie solą, ułóżcie na warstwie karmelu plasterki jabłek;
- Na wierzch wylejcie ciasto i przykryjcie pokrywką;
- Ustawcie palnik na niską moc. Gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki, odwróćcie ciasto na drugą stronę i pieczcie do zarumienienia spodu. Łącznie zajmie to ok. 25-30 minut;
- Posypcie jabłkowy wierzch ciasta cukrem pudrem lub zostawcie do wystygnięcia.
*Opcjonalnie, jeśli nie macie cukierków lub nie chcecie z nich korzystać, możecie wykorzystać 2-3 łyżki białego lub brązowego cukru. Jeszcze ciekawszy w smaku będzie karmel z cukru muscovado, który nada ciastu głęboki aromat i smak przypominający połączenie toffi i melasy. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich wypieków, zmniejszcie ilość cukierków do 50-70 g.
Komentarze