Fasolka po bretońsku na bogato

4.47 (176 ocen)

  • 14 godz.

Osobiście uwielbiam fasolkę po bretońsku. Dzisiejszy przepis w wersji obiadowej na bogato, bo z mięsem, boczkiem i kiełbasą. Przepis autorstwa mojej mamy.

  • 14 godz.

Składniki:

  • 1 paczka białej fasoli "jaś" (500 g)
    500 g wędzonego boczku
    500 g karczku wieprzowego
    2 duże kiełbasy
    1 średni koncentrat pomidorowy (190 g)
    2-3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    około 50 g margaryny
    przyprawy: sól, pieprz, mieszanka przypraw do dań z fasoli, słodka papryka (do mięsa)
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zamoczyć dzień wcześniej na noc i na następny dzień gotować ją w tej samej wodzie (tak żeby nie była za miękka, bo się rozpadnie przy łączeniu składników). Wody z fasoli, po jej ugotowaniu, nie wylewać.
  • 2. Mięso umyć, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. W dużym garnku lub brytfannie rozpuścić margarynę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i wsypać mięso. Chwilę przysmażać, po czym dolać nieco wody i smażyć do miękkości (mięso nie może być za miękkie, bo się rozpadnie w połączeniu z fasolą).
  • 3. Boczek zalać wodą i gotować do miękkości. Gotowy ostudzić i pokroić w kostkę.
  • 4. Do garnka/brytfanny z miękkim już mięsem przełożyć fasolę i pokrojony w kostkę boczek, dodać cały koncentrat pomidorowy i nieco wody z fasoli, wymieszać. Na koniec doprawić mieszanką ziół do fasoli oraz pieprzem. Jeżeli fasolka po bretońsku jest za gęsta, to dolać wody z fasoli i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować