Gdy chcemy ugotować sycący i zarazem szybki obiad dla całej rodziny, często szukamy pomysłu na posiłek, który zrobi się praktycznie sam. To zrozumiałe, zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu na żmudne przygotowania w kuchni. Klasyczna potrawa typu kociołek, czyli jednogarnkowy obiad, gdzie przyrządzacie razem warzywa i mięso, to jedno z najlepszych połączeń. Wystarczy jako samodzielne, pożywne danie dla kilku osób, które może być serwowane tylko z kromką dobrego chleba lub nawet saute. Co zrobić, żeby mięso z takiego swojskiego kociołka było miękkie i soczyste jednocześnie? Ten trik sprawi, że nie skończycie z gumowatym i niesmacznym daniem.
Co zrobić, aby duszone mięso z kociołka rozpływało się w ustach?
Na początek wybierzcie większy garnek, najlepiej żeliwny. W nim równomiernie rozłoży się ciepło, które potem przejdzie do mięsa i warzyw. Jeżeli takiego nie macie, wystarczy zadbać o szczelny garnek z przykrywką, która skutecznie zatrzyma ciepło w środku. Świetnym pomysłem jest też szybkowar. Pamiętajcie, żeby najpierw obsmażyć mięso, dzięki czemu zamkniecie jego pory i wszystkie soki pozostaną w środku, przez co podczas duszenia pozostanie soczyste. Dopiero po tym etapie, do mięsa dodajcie kapustę i pozostałe warzywa. Jeżeli pominiecie ten element przepisu, ryzykujecie, że żeberka wyjdą gumowate lub zbyt wysuszone.
Przepis na swojski kociołek z żeberkami i młodą kapustą
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty - może być okrągła lub stożkowa
- 3-4 duże cebule
- 2-3 ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szczypta słodkiej papryki w proszku
- 1 szczypta mielonego pieprzu
- 1 szczypta soli
- posiekany szczypiorek i natka pietruszki w dowolnej ilości
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Posiekaną cebulę i kapustę posólcie i odstawcie na około 15-20 minut;
- Odsączcie wodę z warzyw i odlejcie;
- Wlejcie do garnka olej lub oliwę z oliwek i podsmażcie przyprawione żeberka;
- Dopiero po obsmażeniu mięsa dodajcie do niego kapustę i cebulę;
- Dodajcie pokrojone kawałki ziemniaków i zalejcie wodą (około 2-3 szklanki);
- Duście przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. W szybkowarze zajmie wam to około 45 minut;
- Po wyciągnięciu potrawy, podawajcie ją ze świeżo posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką. Danie jednogarnkowe w formie kociołka czy chłopskiego garnka możecie poporcjować i zamrozić, aby nic się nie zmarnowało.
Jak wybrać żeberka, aby były smaczne i soczyste?
Wybierając żeberka do tego dania, warto kierować się nie tylko smakiem, ale też ilością mięsa pomiędzy kawałkami z kością. Idealne będą żeberka trójkąty, które są poprzerastane tłuszczem. Dzięki temu danie nie będzie suche, ani zbyt łykowate. To dobry kawałek również na bazę do zup - w tym ogórkową czy gulaszową.
Możecie skusić się również na żeberka w formie długich płatów, które cechują się delikatnym mięsem, ale nieco chudszym. Jeżeli w daniu macie idealną zawartość tłuszczu, pochodzącą z innych kawałków mięsa czy oliwy, te również się nadadzą. Warunek jest jeden - każde z nich powinny być obsmażone przed zalaniem kolagenem, bulionem czy wodą.
Komentarze