Gałuszki na parze

  • wyświetlono: 1269 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

To typowe śląskie danie.Każdy, kto bierze ode mnie przepis, na stałe wprowadza je do swego jadłospisu. Wszystkim bardzo smakuje.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Marta Liberda, Wisłoczek

Składniki

● 1 kg mąki
● 5 dag drożdży
● szczypta soli
● 8 łyżek cukru
● 3 łyżki oleju
● 400 ml mleka
● 3 jajka
Oraz: kilka kropel aromatu cytrynowego
● powidła
● masło
● kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Gałuszki na parze

  • 1. Rozkruszamy drożdże i rozcieramy
    z 4 łyżkami ciepłego
    mleka, łyżką mąki i łyżeczką
    cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia,
    a potem mieszamy
    z resztą składników. Wyrabiamy,
    odstawiamy na 30 min.
  • 2. Łyżką wykrawamy kawałki
    ciasta. Pośrodku każdego robimy
    wgłębienie i wkładamy
    pół łyżeczki powideł. Zlepiamy,
    formujemy kule i odkładamy
    na 20 minut na posypaną
    mąką stolnicę. Gotujemy na
    parze ok.12 minut. Polewamy
    roztopionym masłem i posypujemy
    kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaśląskie danie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszne bułeczki na parze

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżówki na parze

Propozycja na jutrzejszy obiad...

Roladki z kurczaka na parze

Dodane przez: Kloruś

Roladki z kurczaka na parze

Zdrowa propozycja obiadowa dla...

Gołąbki gotowane na parze

Dodane przez: Jola66

Gołąbki gotowane na parze

Gołąbki często goszczą na naszym...

Kluchy na parze

Dodane przez: zzewa

Kluchy na parze

moje pierwsze kluchy na parze

http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/03/buchty-na-parze

Dodane przez: Ava Valk

Buchty na parze

Buchty na parze to smak mojego...

Pierś na parze

Dodane przez: IlonaAlbertos

Pierś na parze

Lekka potrawa z kurczaka. Zdrowa,...