Gałuszki na parze

  • wyświetlono: 1182 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

To typowe śląskie danie.Każdy, kto bierze ode mnie przepis, na stałe wprowadza je do swego jadłospisu. Wszystkim bardzo smakuje.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Marta Liberda, Wisłoczek

Składniki

● 1 kg mąki
● 5 dag drożdży
● szczypta soli
● 8 łyżek cukru
● 3 łyżki oleju
● 400 ml mleka
● 3 jajka
Oraz: kilka kropel aromatu cytrynowego
● powidła
● masło
● kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Gałuszki na parze

  • 1. Rozkruszamy drożdże i rozcieramy
    z 4 łyżkami ciepłego
    mleka, łyżką mąki i łyżeczką
    cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia,
    a potem mieszamy
    z resztą składników. Wyrabiamy,
    odstawiamy na 30 min.
  • 2. Łyżką wykrawamy kawałki
    ciasta. Pośrodku każdego robimy
    wgłębienie i wkładamy
    pół łyżeczki powideł. Zlepiamy,
    formujemy kule i odkładamy
    na 20 minut na posypaną
    mąką stolnicę. Gotujemy na
    parze ok.12 minut. Polewamy
    roztopionym masłem i posypujemy
    kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaśląskie danie

Komentarze

Podobne przepisy

image-037kh1w

Dodane przez: weronika63

Kotlet mielony z leszcza ziemniaki i surówka.

Bardzo smaczne danie rybne.

image-06jtufn

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kotleciki z pomidorową niespodzianką

Aromatyczne mięsne kuleczki ze...

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...

udka na ostro

Dodane przez: magdzia44448

PIECZONE UDKA KURCZAKA NA OSTRO

Z dodatkiem ostrej musztardy i...

ziemniaki z boczkiem i śmietaną

Dodane przez: magdzia44448

ZIEMNIAKI Z PATELNI Z BOCZKIEM I ŚMIETANĄ

Pomysł na pyszny, szybki i tani...