Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego polecę wam mój sprawdzony przepis na schab. Wiele receptur wypróbowałam, ale ta jest moim numerem jeden. Gdy nawet teściowa mówi, że jest lepszy niż ona robi, to są święte słowa. Ważne, aby wybrać dobry i niezbyt suchy kawałek mięsa, który podczas duszenia odda cały swój smak. Tylko dzięki szybkowarowi z Lidla udało mi się to uzyskać. Teraz sprzęt kupicie w promocji.

Szybkowar 6l Tefal - ogromne ułatwienie w gotowaniu i szybkość przyrządzania

Szybkowar Tefal z Lidla to jeden z tych sprzętów, który jest obowiązkowy w każdym domu. Bez względu na to, czy macie dużą rodzinę, czy tylko 2-osobowe gospodarstwo, z jego pomocą zrobicie najlepsze zupy i gulasze. Zwykle gotuję w nim dania na 3 dni, które są mięciutkie już po 20 minutach gotowania. To niezwykła oszczędność czasu i pieniędzy.

Specjalne zawory dają gwarancję, że gdy urządzenie jest pod ciśnieniem, nie otworzymy go. Przygotowana przeze mnie w szybkowarze pręga wołowa, która zwykle jest problematyczną częścią mięsa, była krucha i smaczna, bez gumowej tekstury. Szybkowar z Lidla to inwestycja na lata, która szybko się zwróci.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Super sprzęt dla faceta, który chce szybko coś ugotować na parze. Myślałem ze 6L będzie za dużo ale jest w sam raz. Prosta obsługa, szybko można umyć w porównaniu z parowarem. Jestem zadowolony i polecam.

Wybrałem ten produkt, ponieważ od lat korzystam z marka Tefal i jestem z niego niezwykle zadowolony. Trwałość , ergonomia i jakość są po prostu nie do pobicia. Ponadto stosunek ceny do wydajności był po prostu świetny.

Cena dobra. Szybkość gotowania. Mało pary. Bezpieczny. Mięso zamrożone 2kg. Ugotujesz w 45 minut. Groch 1kg bez namaczania ugotujesz w 50 minut. Łatwy w obsłudze. Bezpieczny. Nie otworzysz garnka jeśli w środku jest ciśnienie. Jestem zadowolona.

Jak zrobić duszony schab w szybkowarze?

Lubicie przygotowywać swoją wędlinę na kanapki? Nie macie ochoty na "tonę" soli peklowej oraz sztucznych dodatków? Zgadzam się z wami w 100%. Wybierzcie ładny kawałek schabu od zaufanego rzeźnika i zróbcie to cudeńko. Moim sekretem jest zamarynowanie go w ciemnym kwasie chlebowym przez 24 godziny. Nada mu to wyraźnego, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami, dokładny przepis znajdziecie poniżej:

Składniki:

  • 700 g schabu wieprzowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu,
  • suszony majeranek
  • suszony estragon
  • 2 szklanki kwasu chlebowego ciemnego
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera

Przygotowanie:

  1. Schab dokładnie oczyśćcie ze zbędnych błonek.
  2. Przełóżcie do miski i wlejcie kwas chlebowy.
  3. Włóżcie do lodówki na 24 godziny.
  4. Po tym czasie natrzyjcie mięso wszystkimi przyprawami.
  5. Włóżcie je do szybkowaru i obsmażcie z każdej strony.
  6. Dodajcie warzywa korzeniowe i trochę wody.
  7. Duście w szybkowarze przez 25 minut.
  8. Po tym czasie wyjmijcie do ostygnięcia i krójcie na dowolne plastry.