Kluski lane to tradycyjny przysmak, który robiły nasze babcie i mamy. Są nieco podobne do klusek kładzionych, jednak one podawane są zazwyczaj do drugiego dania, natomiast kluski lane – do zupy. Idealnie pasują do rosołu lub pomidorowej, ale dobrze sprawdzą się też jako śniadanie lub podwieczorek na mleku.

Prosty patent na apetyczne kluski lane

Żeby kluski lane były równiutkie, musicie przelać ciasto przez lejek – wprost na gorącą potrawę, do osolonej wody lub gotującej się zupy. Wlewajcie je powoli, cienkim strumieniem – wtedy wyjdą najlepsze.

Pojedyncze kluski możecie tworzyć też za pomocą widelca lub łyżeczki zanurzanej w wodzie. Po ugotowaniu, przełóżcie kluski łyżką cedzakową na talerze. Pamiętajcie również, że bardzo ważna jest konsystencja ciasta – masa nie może być zbyt gęsta. Jeśli ciasto będzie za mocno zbite – dolejcie do niego odrobinę wody i ponownie wymieszajcie.

Przepis na świetne kluski lane

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki mąki
  • dwa żółtka
  • pół szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw rozróbcie żółtka z wodą na gładką masę, a później dodajcie mąkę.
  2. Wyrabiajcie ciasto tak, żeby było bardziej gęste od tego na naleśniki.
  3. Gotową masę wlejcie do wrzącej zupy lub wody na koniec gotowania.