Idealne na podwieczorek, wczesną kolację czy późne weekendowe śniadanie. Racuszki to jedno z takich prostych dań, które są uwielbiane nie tylko przez dzieci. Powstało wiele receptur na te kulinarne cuda. Możemy usmażyć je z jabłkami lub bananami, możemy przygotować ciasto racuchowe na kefirze, maślance albo drożdżach. Na pewno znajdą się wśród was też fanki i fani racuszków dyniowych czy owsianych. Dziś chcemy wam przedstawić nasz ulubiony przepis na przepyszne racuchy z innym dodatkiem, dzięki któremu wspaniale pachną i są niebiańsko delikatne w smaku.
Co dodać do racuchów, żeby były smaczniejsze niż zwykle?
Proponujemy wam, aby do ciasta racuszkowego wsypać opakowanie budyniu o smaku wanilii. To świetnie wpłynie na ich aromat i poprawi konsystencję masy oraz sprawi, że staną się bardziej aksamitne. Dodanie odrobiny proszku do pieczenia gwarantuje, że po usmażeniu będą smakowicie puszyste i apetyczne. Do takich placuszków świetnie pasują banany i cukier puder wymieszany z odrobiną ciemnego kakao.
Przepis na doskonałe racuchy z budyniem
Składniki:
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 jajko kurze rozm. L
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka lub napoju roślinnego
- 3 łyżki brązowego cukru (jeśli macie zwykły, biały, też możecie go użyć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- dodatkowe 2 łyżki oleju do smażenia racuszków
- 1/4 szkl. cukru pudru wymieszanego z 2 łyżeczkami kakao do posypania gotowych placków
- 2 nieduże banany
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki (oprócz oleju do smażenia, cukru pudru i bananów) dokładnie ze sobą miksujemy;
2. Do gęstej masy dodajemy cienko pokrojone banany i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką;
3. Ciasto nabieramy np. małą chochelką i wylewamy na patelnię na na mocno rozgrzany olej. Smażymy z 2 stron do zezłocenia;
4. Serwujemy gorące, oprószone cukrem pudrem wymieszanym z kakao.