Zapach prażonych orzechów laskowych do dekoracji tortów, przypiekane orzechy włoskie na cieście czy mielone migdały zapiekane w masie frangipane – to tylko część z pomysłów na ten rodzaj bakalii. W grudniu, a szczególnie w okolicach Mikołajek, kuchnie w wielu domach wypełniają aromaty orzechów. Oto 5 przepisów, jak najlepiej ich użyć.

Niemieckie orzechowe ciasteczka

Trochę jak ciastka, a trochę jak makaroniki. Te niemieckie ciasteczka orzechowe to bożonarodzeniowa tradycja. Kuszą nie tylko zapachem, ale ten strukturą. Zarazem miękkie, jak i chrupiące przez dodatek orzechów.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 400 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
  • orzechy laskowe

Przygotowanie:

  1. Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko dalej ucierając, do dokładnego utarcia składników. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy na jednolite ciasto.
  2. Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części formujemy wałeczek około 2 centymetrowy. Cynamon, kakao i cukier mieszamy i przesypujemy na stolnicę. Każdy wałeczek dobrze obtaczamy, zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  3. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i tniemy na plasterki. Na środek każdego ciasteczka położyć orzech laskowy i lekko docisnąć. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni( termoobieg 160) przez 10- 15 minut. Po upieczeniu odkładać do wystudzenia na metalową kratkę.

Szybki migdałowe muffinki

Podwójnie migdałowe babeczki, czyli muffinki na mące migdałowej, dekorowane płatkami migdałowymi. Te ostatnie posypane na wierzch surowych jeszcze muffinek, apetycznie zapieką się, tworząc chrupiąca i przepyszną dekorację.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 125 ml mleka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, oczyszczamy i ścieramy na tarce.
  2. Suche składniki (mąka, cukier, cynamon, proszek, soda i migdały mielone) mieszamy dokładnie w misce.
  3. Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy z roztrzepanymi jajkami i mlekiem.
  4. Do suchych składników dodajemy mokre, a także starte jabłka  oraz miód.
  5. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto (trochę więcej niż 3/4 wysokości). Posypujemy płatkami migdałów.
  6. Pieczemy w piekarniku wcześniej nagrzanym do 190 stopni, przez 25 minut lub do suchego patyczka.

Tort orzechowy – zrobi wrażenie

Pięknie prezentuje swoje warstwy, a w dodatku nie zraża zbędną słodyczą. Tort orzechowy to jeden z najbardziej eleganckich, a jednocześnie nie tak trudnych, wypieków na Święta. Najprostszy przepis na ciasto orzechowe, a tym samym orzechowe blaty do tortu, to wymieszanie tortowej mąki pszennej ze zmielonymi orzechami. Część osób poleca wybieranie gotowych mąk orzechowych, ale prostszy i z pewnością tańszy sposób to przygotowanie orzechowej mączki własnoręcznie. Wystarczy orzechy lekko podprażyć, a następnie włożyć między dwie ściereczki i pocierać kilka minut, aby pozbawić ich skórek. Następnie za pomocą malaksera zmielić na drobny proszek. 

Ciasteczka orzeszki

Do ich przygotowania trzeba mieć specjalną formę - taką, która pozwoli wypiec dwie połówki orzechów. Podgrzewa się ją jak patelnię na gazie lub standardowo w piekarniku. Są też specjalne urządzenia z wbudowanymi blaszkami o takim kształcie. Orzeszki wypełnione orzechową masą to prawdziwa bajka.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 140 g cukru pudru
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 duże jajka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miękką margarynę, jajka, sodę oraz cukier puder. Zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego.
  2. Patelnie dobrze rozgrzewamy z dwóch stron. W otworki kładziemy kuleczki i przyciskamy. Pieczemy na kuchence gazowej ok 30-50 sekund.
  3. Mleko zagotowujemy z cukrem, zalewamy orzechy włoskie i odstawiamy do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, porcjami dodajemy wystudzone orzechy z mlekiem.
  4. Orzeszki nadziewamy kremem i zlepiamy.

Świąteczne cantuccini z migdałami

Włoski specjał idealny do filiżanki espresso. Smaku i kruchości nabierają nawet przez kilka dni po upieczeniu, więc nie trzeba się śpieszyć z ich zjedzeniem. Oryginalnie do masy na cantuccini lądują migdały ze skórą, ale można dodać też orzechy laskowe czy orzechy makadamia.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (polecamy typ 500)
  • 100 g migdałów 
  • 150 g brązowego cukru 
  • 2 jajka (najlepiej „zerówki”, średnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 30 g masła 

Przygotowane:

  1. Migdały grubo siekamy, tak aby zostawić nieco większe kawałki. Nie musimy ich obierać.
  2. Laskę wanilii przecinamy i czubkiem noża wyłuskujemy ziarenka. 
  3. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier, szczyptę soli, wanilię i wlewamy roztopione, przestudzone masło. Wbijamy 2 jajka. Zagniatamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne.
  4. Do masy na ciasteczka cantuccini dodajemy migdały, ponownie zagniatamy, aby równomiernie rozłożyła się po cieście. Zawijamy w folię lub przykrywamy miskę i schładzamy w lodówce ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
  5. Schłodzone ciasto dzielimy na cztery części, z każdej części rolujemy wałeczek i układamy w dużych odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C, przez 15 minut, funkcja góra-dół.
  6. Podpieczone wałeczki ciasta wyciągamy z piekarnika, bardzo ostrym nożem, uważając na gorące kawałki, kroimy w podłużne ciasteczka. Układamy z powrotem na blaszce i opiekamy po ok. 5 minut z każdej strony, aż się zrumienią. Studzimy.

Warto zaznaczyć, jak wybrać odpowiednie orzechy do wypieków. Polecamy wybierać produkty paczkowane, ponieważ te kupowane na wagę mogły być źle przechowywane, a tym samym nie będą w pełni wartościowe pod względem odżywczym i smakowym.