Goździki to jedne z przypraw, które mają wyjątkowe właściwości. I chociaż często z niesmakiem wypluwane są w trakcie rozgryzienia przez nieuwagę, to powinny gościć w naszym jadłospisie nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia. Razem z kadramonem, cynamonem czy anyżem, goździki zaliczają się do grupy przypraw korzennych, które podkręcą smak wypieków, dań obiadowych i przede wszystkim napojów. Oto 5 przepisów, które koniecznie powinny znaleźć się na waszej liście, a ich efekt - w waszych kubkach i szklankach.

Cynamonowo-jabłkowy poncz

Prosty, a jednocześnie bardzo smaczny napój dla dorosłych i dzieci. Polecamy wykorzystać sok 100%, a nie nektar. Całość można wzbogacić plastrami pomarańczy, a do gotowania dodatkowo można dosypać cynamon w proszku, ale wtedy dobrze jest napój przecedzić przez gazę.

Składniki:

  • 1 litr soku jabłkowego
  • 3 laski cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jabłko
  • kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Jabłko myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki.
  2. Sok razem z przyprawami zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
  3. Następnie lekko przestudzamy, łączymy z sokiem z cytryny i miodem. Podajemy z plasterkami świeżego jabłka i rozmarynem.

Grzane wino z goździkami

Przepis tylko dla dorosłych Czytelników. Bardzo aromatyczne, a do rozgrzania wystarczy mała porcja trunku. 

Składniki:

  • 500 ml czerwonego wina
  • 1 mała pomarańcza
  • 3 goździki
  • 4 nasiona kardamonu, rozpłupane
  • 1 kora cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 płaskie łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki grzanego wina przekładamy do rondelka i zagotowujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
  2. Następnie przelewamy przez sitko do kieliszków. Do dekoracji możemy użyć pomarańczy.

Rozgrzewająca herbata z goździkami

Gotowe mieszanki herbaty z "zimą" w nazwie to klasyk na tę porę roku. Nic dziwnego, bo zazwyczaj zawierają suszone owoce, bakalie i korzenne przyprawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taką mieszankę zrobić samodzielnie, dobierając ulubione proporcje dodatków.

Składniki:

  • 2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 4 suszone jabłka pokrojone w kostkę
  • 200 ml wody
  • 1 pomarańcza
  • kawałek kory cynamonu
  • 7 goździków

Przygotowanie: 

  1. Pomarańczę sparzamy, połowę kroimy w plasterki, a z połowy wyciskamy sok. W 2-3 plastry wbijamy po kilka goździków.
  2. Herbatę z cynamonem, jabłkiem, skórką pomarańczową i goździkami zalewamy wrzątkiem i zaparzamy.
  3. Wlewamy sok z pomarańczy, dekorujemy plastrami pomarańczy z goździkami.
  4. Podajemy na gorąco.

Kompot z suszu

To tradycyjny napój na wigilijny wieczór, ale to szkodzi na przeszkodzie, żeby przygotować go i napić się już 6 grudnia? Z pewnością zarówno Mikołaj, jak i pomocnicy Mikołaja będą zadowoleni.

Składniki:

  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 2-3 wędzone śliwki
  • 5-6 suszonych moreli
  • 3 mandarynki 
  • 30 g rodzynek
  • 1 jabłko
  • kilka goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 50 g cukru
  • 2-3 łyżki miodu do smaku
  • sok i skórka z cytryny
  • 2-3 litry wody

Przygotowanie: 

  1. Jabłka, gruszki, śliwki, morele, rodzynki namaczamy na około 2 godziny aż napęcznieją. Następnie zagotowujemy z dodatkiem przypraw.
  2. Zmniejszamy moc palnika i dodajemy obraną mandarynkę. Gotujemy na małym ogniu około 30 - 40 minut.
  3. Doprawiamy cukrem oraz miodem, wlewamy sok z cytryny i dodajemy startą skórkę cytrynową. Na sam koniec gotowania kompotu dodajemy pokrojone w ósemki jabłko - po kilku minutach gotowania kompot wigilijny jest gotowy. 

Masala chai

Indyjska, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca herbata z mlekiem. Dla pełnego smaku polecamy dodać mleko tłuste, najlepiej 3,2%. To prosty, a zarazem wyjątkowy przepis. Masala chai powinna być robiona ze świeżo utartych i połączonych przypraw, ale gotową mieszankę wystarczy szczelnie przechowywać, aby raczyć się równie pysznym smakiem.

Składniki:

  • ok. 200 ml mleka
  • 2 łyżki dobrej jakości czarnej herbaty liściastej
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. W garnuszku zagotowujemy wodę, dosypujemy herbatę, przyprawy i cukier. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość 2 minuty na małym ogniu.
  2. Do herbaty wlewamy mleko i ponownie zagotowujemy. Napój przecedzamy przez sito i wlewamy do kubków. Od razu podajemy.