Goździki to jedne z przypraw, które mają wyjątkowe właściwości. I chociaż często z niesmakiem wypluwane są w trakcie rozgryzienia przez nieuwagę, to powinny gościć w naszym jadłospisie nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia. Razem z kadramonem, cynamonem czy anyżem, goździki zaliczają się do grupy przypraw korzennych, które podkręcą smak wypieków, dań obiadowych i przede wszystkim napojów. Oto 5 przepisów, które koniecznie powinny znaleźć się na waszej liście, a ich efekt - w waszych kubkach i szklankach.
Cynamonowo-jabłkowy poncz
Prosty, a jednocześnie bardzo smaczny napój dla dorosłych i dzieci. Polecamy wykorzystać sok 100%, a nie nektar. Całość można wzbogacić plastrami pomarańczy, a do gotowania dodatkowo można dosypać cynamon w proszku, ale wtedy dobrze jest napój przecedzić przez gazę.
Składniki:
- 1 litr soku jabłkowego
- 3 laski cynamonu
- 4 goździki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 jabłko
- kilka gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
- Jabłko myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki.
- Sok razem z przyprawami zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
- Następnie lekko przestudzamy, łączymy z sokiem z cytryny i miodem. Podajemy z plasterkami świeżego jabłka i rozmarynem.
Grzane wino z goździkami
Przepis tylko dla dorosłych Czytelników. Bardzo aromatyczne, a do rozgrzania wystarczy mała porcja trunku.
Składniki:
- 500 ml czerwonego wina
- 1 mała pomarańcza
- 3 goździki
- 4 nasiona kardamonu, rozpłupane
- 1 kora cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 płaskie łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
- Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki grzanego wina przekładamy do rondelka i zagotowujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
- Następnie przelewamy przez sitko do kieliszków. Do dekoracji możemy użyć pomarańczy.
Rozgrzewająca herbata z goździkami
Gotowe mieszanki herbaty z "zimą" w nazwie to klasyk na tę porę roku. Nic dziwnego, bo zazwyczaj zawierają suszone owoce, bakalie i korzenne przyprawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taką mieszankę zrobić samodzielnie, dobierając ulubione proporcje dodatków.
Składniki:
- 2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 4 suszone jabłka pokrojone w kostkę
- 200 ml wody
- 1 pomarańcza
- kawałek kory cynamonu
- 7 goździków
Przygotowanie:
- Pomarańczę sparzamy, połowę kroimy w plasterki, a z połowy wyciskamy sok. W 2-3 plastry wbijamy po kilka goździków.
- Herbatę z cynamonem, jabłkiem, skórką pomarańczową i goździkami zalewamy wrzątkiem i zaparzamy.
- Wlewamy sok z pomarańczy, dekorujemy plastrami pomarańczy z goździkami.
- Podajemy na gorąco.
Kompot z suszu
To tradycyjny napój na wigilijny wieczór, ale to szkodzi na przeszkodzie, żeby przygotować go i napić się już 6 grudnia? Z pewnością zarówno Mikołaj, jak i pomocnicy Mikołaja będą zadowoleni.
Składniki:
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych gruszek
- 2-3 wędzone śliwki
- 5-6 suszonych moreli
- 3 mandarynki
- 30 g rodzynek
- 1 jabłko
- kilka goździków
- 2 laski cynamonu
- 50 g cukru
- 2-3 łyżki miodu do smaku
- sok i skórka z cytryny
- 2-3 litry wody
Przygotowanie:
- Jabłka, gruszki, śliwki, morele, rodzynki namaczamy na około 2 godziny aż napęcznieją. Następnie zagotowujemy z dodatkiem przypraw.
- Zmniejszamy moc palnika i dodajemy obraną mandarynkę. Gotujemy na małym ogniu około 30 - 40 minut.
- Doprawiamy cukrem oraz miodem, wlewamy sok z cytryny i dodajemy startą skórkę cytrynową. Na sam koniec gotowania kompotu dodajemy pokrojone w ósemki jabłko - po kilku minutach gotowania kompot wigilijny jest gotowy.
Masala chai
Indyjska, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca herbata z mlekiem. Dla pełnego smaku polecamy dodać mleko tłuste, najlepiej 3,2%. To prosty, a zarazem wyjątkowy przepis. Masala chai powinna być robiona ze świeżo utartych i połączonych przypraw, ale gotową mieszankę wystarczy szczelnie przechowywać, aby raczyć się równie pysznym smakiem.
Składniki:
- ok. 200 ml mleka
- 2 łyżki dobrej jakości czarnej herbaty liściastej
- 5 łyżeczek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- kilka goździków
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- W garnuszku zagotowujemy wodę, dosypujemy herbatę, przyprawy i cukier. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość 2 minuty na małym ogniu.
- Do herbaty wlewamy mleko i ponownie zagotowujemy. Napój przecedzamy przez sito i wlewamy do kubków. Od razu podajemy.
Komentarze