Czosnek to nieodzowny element każdej polskiej kuchni. Kupujemy go na zapas, aby nie zabrakło do zrobienia sosu czosnkowego, marynat czy do past. Nieprawidłowe przechowywanie spowoduje, że szybciej pojawią się zakwity pleśni. Sprawdźcie, jak tego uniknąć!

Jak najlepiej przechowywać czosnek?

Najczęstszym błędem jest przechowywanie go w lodówce - zbierająca się wilgoć powoduje szybsze kiełkowanie i występowanie pleśni. Nie sprawdzą się też plastikowe czy szklane pojemniki z przykrywką. Czosnek będzie miękki i szybko uschnie.

Najlepszym sposobem będzie papierowa lub bawełniana torebka. Zróbcie w niej niewielkie otwory. Włóżcie do niej czosnek wraz z łupinami i zamknijcie. Przechowujcie w kuchennej szafce lub otwartym pojemniku. W ten sposób zachowacie świeżość na dłużej. Jeżeli martwicie się, co zrobić z zapasem czosnku, poniżej przepis na marynowany czosnek po wietnamsku, który skradnie wasze podniebienia!

Marynowany czosnek po wietnamsku

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku,
  • 1/3 szklanki octu ryżowego,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 papryczki chili,
  • kilka ziaren pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotowujemy wraz z cukrem.
  2. Dodajemy ocet.
  3. Obieramy czosnek ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
  4. Zalewę przelewamy do wyparzonego wcześniej słoika.
  5. Dodajemy czosnek i posiekaną papryczkę.
  6. Wrzucamy pieprz.
  7. Zamykamy i potrząsamy delikatnie.
  8. Czosnek jest gotowy już po jednym dniu.
  9. Przechowujemy w lodówce przez około miesiąc.
  10. Tak przygotowany czosnek doskonale smakuje z sajgonkami czy innymi daniami kuchni azjatyckiej.