Pizza to prosta włoska potrawa, która podbiła podniebienia ludzi na całym świecie i stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań. Można przygotować ją na wiele sposobów, wybierając różne rodzaje ciasta i składniki, w zależności od preferencji smakowych oraz swoich umiejętności kulinarnych. To potrawa idealna na różne okazje: od szybkiego posiłku po spotkania ze znajomymi czy sycący obiad. Okazuje się, że do jej zrobienia wcale nie potrzebujecie klasycznego ciasta na pizzę – możecie natomiast wykorzystać świetny zamiennik.

Spód do pizzy bez drożdży i wyrastania

Choć może się to wydawać abstrakcją, to zrobienie pizzy bez użycia drożdży, a następnie długotrwałego czekania aż ciasto wyrośnie – jest możliwe. Wystarczy, że jako spodu pizzy użyjecie tortilli. Dodatkowo, do jej przygotowania nie będziecie musieli włączać piekarnika. Całość usmażycie szybko na 1 patelni. Poznajcie prosty przepis na błyskawiczny spód do pizzy z tortilli.

Składniki (na 2 osoby):

  • 3 placki tortilli
  • 2 pomidory
  • 100 g sera
  • 8 plasterków pepperoni (lub innego składnika, jaki lubicie, np. czerwonej papryki)
  • 3 jajka
  • 150 g mleka
  • sól i pieprz
  • garść posiekanego szczypiorku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Złóżcie tortille ze sobą jedna na drugą, a następnie pokrójcie je na cieńsze paski;
  2. Pokrójcie pomidory w plasterki;
  3. Zetrzyjcie ser na tarce o drobnych oczkach;
  4. Wbijcie do miski jajka, wlejcie mleko, dodajcie pieprz, sól, a później wymieszajcie całość;
  5. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i dodajcie paski tortilli;
  6. Rozłóżcie je równomiernie, a następnie zalejcie jajkami z mlekiem;
  7. Na to ułóżcie pomidory, pepperoni (lub np. paprykę), a całość posypcie serem i szczypiorkiem;
  8. Taki placek smażcie na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Szybkie, smaczne i zdrowe spody do pizzy 

Jeśli macie ochotę na jeszcze więcej eksperymentów z robieniem nietypowego spodu do pizzy – koniecznie wykorzystajcie nasze pomysły. Jednym z nich jest spód z kalafiora – ugotowany kalafior razem ze startym parmezanem, jajkiem, solą oraz pieprzem należy zblendować, a następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni z termoobiegiem przez 12 minut. Na koniec wystarczy ułożyć swoje ulubione dodatki i ponownie zapiec przez chwilę.

Możecie zrobić też spód z masy z płatków owsianych. Przygotujcie 8 łyżek płatków owsianych, ½ szklanki ciepłej wody, 2 jajka, sól i pieprz. Wsypcie do miski płatki owsiane, zalejcie je wodą i dodaj pozostałe składniki. Ciasto wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczcie przez 20 minut.