Zupa ogórkowa z ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, rozgrzewająca. Klasyka w najlepszym wydaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 1/2 litra wody
    500 g skrzydełek z kurczaka
    2 średnie marchewki
    1 średnia pietruszka
    1/2 średniego selera
    1 duża cebula
    4-5 średnich ogórków kiszonych
    100 g ryżu
    4 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    sól (do smaku)
    pieprz czarny (do smaku)
    Dodatkowo (do podania):
    śmietana 18% lub grecki jogurt

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa Ogórki kiszone

Zupa ogórkowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zimnej wody włożyć skrzydełka, dodać liście laurowe, ziele i obrane ząbki czosnku. Wodę lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze porcje marchew, pietruszkę i seler. Cebulę opalić nad gazem, dodać do zupy. Zupę gotować przez kolejne 20 minut. Po tym czasie dodać ryż oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki (razem z sokiem). Dodać posiekany koperek, pietruszkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę podawać ze śmietaną lub greckim jogurtem.

Porady

Zupę można także przyrządzić na rosole drobiowo-wołowym. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę można dodać do niej więcej ogórków lub samego soku z ogórków, jeśli preferujecie mniej kwaśną, starte ogórki można dodatkowo odsączyć z soku. Ogórki przed starcie można obrać ze skórki. Zamiast ryżu do zupy można dodać 3 średnie, pokrojone w kostkę ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować