Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna i bardzo sycąca zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem jest idealna na jesienną pogodę. Mięsne kuleczki i zielony groszek w połączeniu z kremową konsystencją zupy sprawiają, że zachwyci niejedno podniebienie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na zupę:
    ◦800 g ziemniaków obranych
    ◦4-5 białe części z pora
    ◦1 duża cebula
    ◦4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦1 łyżka cząbru suszonego
    ◦1 łyżka majeranku suszonego
    ◦150 g zielonego groszku mrożonego
    ◦2 litry rosołu/wywaru
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2 łyżki sosu sojowego
    ◦kilka gałązek świeżego rozmarynu
    ◦2 łyżki masła


    Składniki na mięsne kuleczki:
    ◦500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    ◦½ cebuli
    ◦1 czerstwa kajzerka
    ◦woda lub mleko do namoczenia bułki
    ◦1 małe jajko
    ◦1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦bułka tarta do obtoczenia mięsnych kuleczek
    ◦olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Kartoflanka Krem

Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem 1. Przygotowanie mięsnych kuleczek:

    Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, jak zmięknie odciskamy. Cebulę drobno siekamy. W misce łączymy mięso, cebulę, czosnek, bułkę i jajko. Wyrabiamy na jednolita masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy malutkie kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
  • Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem 2. Przygotowanie zupy:

    Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pora i cebulę i podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki i czosnek i przesmażamy aż por się zeszkli. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

    Miksujemy wszystko na gładki krem. Do zupy dodajemy sos sojowy, zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy zielony groszek. Gotujemy ok. 5 minut.

    Przed podaniem do zupy dodajemy mięsne kuleczki i posypujemy świeżym majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować