Ciasto Truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię smak i zapach truskawek...tym bardziej zimą :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt z 3 jajek:
    3 jajka, 3 łyżki wody, Szczypta soli, 12,5 dag cukru, 6 dag mąki pszennej, 6 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ptasie mleczko:
    Śmietana kremówka 36% 0,5 l
    Galaretka truskawkowa
    1 puszka mix owoców w zalewie
    1 puszka brzoskwiń w zalewie
    Wierzch:
    1 p. mrożonych truskawek ( rozmrozić) lub ok. 0.5 kg świeżych - zmiksować
    3 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ptasie mleczko Desery

Ciasto truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    1. Biszkopt:
    Ubić białka z wodą i solą. Do piany dodawać po kolei żółtka i cukier. Na końcu przesiane mąki i proszkiem do pieczenia ( lekko wymieszać łyżką). Piec ok. 30 min w 170 st.
    2. Ptasie mleczko:
    Galaretkę rozpuścić w ½ szkol gorącej wody i ostudzić.
    Owoce odsączyć i pokroić w kostkę.
    Kremówkę ubić. Dodać przestudzoną galaretkę i wymieszać mikserem. Na końcu dodać owoce i wymieszać łyżką. Wyłożyć na przestudzony i nasączony biszkopt ( można biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu z jabłek).
    3. Na wierzch:
    Rozpuścić 3 galaretki w ¾ szkl gorącej wody i przestudzić.
    Do zmiksowanych truskawek wlać galaretkę i wymieszać. Wylać na ptasie mleczko i dowolnie ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować