Ciasto truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

O tym, że jestem fanem wszelkiego rodzaju słodkości mówić nie muszę. Kawałek czegoś słodkiego po prostu musi pojawić się do popołudniowej kawy. Przyznam jednak, że kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza nie zawsze mam ochotę piec. Wtedy doskonałym rozwiązaniem jest truskawkowiec ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej

    Masa truskawkowa:
    350g truskawek
    2 łyżki cukru
    1 galaretka truskawkowa
    100ml wody

    Masa waniliowa:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    400g serka waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny

    Wierzch:
    800g truskawek
    1 galaretka owocowa
    300ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodawać po jednym żółtku i po łyżce wymieszanej mąki ziemniaczanej z mąką pszenną oraz po łyżecce cukru. Dokładnie wymieszać mikserem. Dodać kolejne żółtko, łyżkę mąki i cukru i tak, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Gotową masę wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 15-20 minut. Biszkopt jest gotowy, kiedy jego brzegi odchodzą od krawędzi. Gotowy biszkopt zrzucam wraz z blaszką z wysokości około 30 cm na podłogę i odstawiam do wystygnięcia.
  • 2. Truskawki lekko zmiksować, tak aby pozostały kawałeczki owoców. Wymieszać z cukrem. W 100ml wody rozrabić galaretkę truskawkową i wymieszać z truskawkami. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 3. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać 3 łyżki cukru i dokładnie ubić, aż masa będzie jasna i puszysta i cukier się dokładnie rozpuści. Do żółtek dodać serek waniliowy i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą waniliową. Wolnym strumieniem dolać rozrobioną żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • 4. Na wystudzony biszkopt przełożyć masę truskawkową i równo rozsmarować. Odstawić do lodówki do stężenia. Na masę truskawkową wyłożyć masę waniliową. Ciasto udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką owocową.
  • 5. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. Jak wspomniałem na początku, najlepsze jest jak postoi całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować