Tarta z musem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealnie kruche ciasto z delikatnym czekoladowym musem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Tylko trzeba odczekać 24 godziny, żeby mus stężał.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 1.25 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - masło: 125 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - żółtka: 2 sztuki
    - śmietana: 1.5 łyżki
    MUS::
    - czekolada mleczna: 150 gramów
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier puder: 4 łyżki
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - ciepła woda: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Jeśli będzie się kleiło dodać jeszcze trochę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 30 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (boki na wysokości 3 cm również pokryć ciastem). Przykryć folią aluminiową wsypać i groch lub fasolę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół). Piec przez 10 minut. Następnie ściągnąć obciążenie i folię, piec kolejne 10 minut.
  • 2. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w wodzie i przestudzić. Kiedy czekolada będzie prawie wystudzona dodać żółtka i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masa bardzo stężeje. Dodać 3 łyżki piany i ponownie dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i bardzo delikatnie połączyć. Przelać na zimny spód z kruchego ciasta. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować