Tarta z musem czekoladowym

4.5 (154 ocen)

Polecam. Jest łatwa w przygotowaniu, smakuje jak z najlepszej cukierni i napewno zaskoczy gości :-)

Składniki:

  • Spód:
    50 g czekolady gorzkiej
    50 g masła, o temperaturze pokojowej
    2 łyżki kakao
    175 g ciastek digestive
    2 łyżki cukru pudru

    Mus:
    150 g czekolady gorzkiej
    3 duże jajka + 1 żółtko
    4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (pominęłam)
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Mus Mus czekoladowy Musy

Tarta z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód formy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem (korzystałam z formy do tarty z wyjmowanym dnem – wtedy całą formę należy wysmarować masłem).
  • 2. Ciasteczka zemleć w malakserze, dodać roztopione masło i czekoladę oraz kakao. Miksować dalej do uzyskania jednolitej masy. Nie należy przyśpieszać procesu dodając od razu do całych ciastek czekoladę i masło(czyli na hurra wszystko razem do malaksera). Część ciastek pozostanie na wierzchu i bez zastosowania sugestii w postaci łyżki nie zechce się sama zmielić ;-). Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy (przy użyciu tortownicy boki należy wylepić do ok. 3cm). Schłodzić w lodówce
  • 3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier.
    Do roztopionej czekolady dodać alkohol i po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową ubitych białek, dla rozluźnienia struktury. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać.
    Mus przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować