Tarta z kalafiorem

4.5 (141 ocen)

Mój ulubiony sposób na kalafior.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 180g mąki
    - 125g margaryny
    - 1 jajko
    - 1 łyżka śmietany 18%
    - sól lub przyprawa uniwersalna
    - ulubione zioła
    Masa kalafiorowa:
    - 1 średni kalafior
    - 4 łyżki płaskie mąki
    - 1,5 szklanki mleka
    - 4 łyżki pokrojonej szynki
    - 3 łyżki oleju
    - 4 łyżki ketchupu
    - 4łyżki startego sera
    - 3 jajka
    - gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i rozgniatamy widelcem.
  • 2. Przygotowujemy ciasto na spód tarty: Margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy ciasto. Dodajemy przyprawy i wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
  • 3. Formę na tartę wylepiamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 4. W międzyczasie przygotowujemy farsz kalafiorowy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy szynkę, potem dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Następnie wlewamy powoli porcjami mleko. Powstanie gęsty sos. Wtedy dodajemy kalafior, ketchup, ser i przyprawiamy gałką muszkatołową, przyprawa uniwersalna i ziołami. Po lekkim przestudzeniu dodajemy do masy rozmieszane widelcem jajka i przekładamy na ciasto.
  • 5. Pieczemy tartę w 180 stopniach 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować