Tarta z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i rozgniatamy widelcem.
2.Przygotowujemy ciasto na spód tarty: Margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy ciasto. Dodajemy przyprawy i wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
3.Formę na tartę wylepiamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4.W międzyczasie przygotowujemy farsz kalafiorowy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy szynkę, potem dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Następnie wlewamy powoli porcjami mleko. Powstanie gęsty sos. Wtedy dodajemy kalafior, ketchup, ser i przyprawiamy gałką muszkatołową, przyprawa uniwersalna i ziołami. Po lekkim przestudzeniu dodajemy do masy rozmieszane widelcem jajka i przekładamy na ciasto.
Komentarze