Tarta z cukinią i miętowym pesto

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mając w lodówce ciasto francuskie i przygotowane wcześniej pesto, potrzebujemy 30 minut, aby przygotować pełnowartościową przekąskę...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 100 gramów
    - cukinia (mała): 0.5 sztuki
    - mascarpone: 2 łyżki
    - parmezan: 1 łyżka
    - czarny pieprz: 1 szczypta

    - oliwa: 4 łyżki
    - orzechy włoskie: 2 łyżki
    - mięta: 1 pęczek
    - parmezan: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Pesto

Tarta z cukinią i miętowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pesto: Oliwę, orzechy, miętę, ser wrzucamy do pojemnika i miksujemy blenderem do czasu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Ja doprawiam jeszcze do smaku solą i odrobiną pieprzu czarnego. Jeśli jest za gęste dodajemy jeszcze trochę oliwy.

    Zazwyczaj przygotowuję większą ilość, przekładam do słoiczka, zalewam odrobiną oliwy i przechowuję w lodówce.
  • 2. Z ciasta francuskiego odcinamy pasek o szerokości około 12-13 cm. Mascarpone mieszamy z pesto miętowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałą masą smarujemy ciasto, zostawiając po bokach margines około 1 cm. Cukinię "obieramy" obieraczką, która da nam w efekcie zgrabne paseczki, które układamy na masie serowej. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować