Tarta warzywna

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczna kolorowa tarta . Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. W obu wersjach smakuje znakomicie . Danie to można serwować jako przystawkę lub danie główne .

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto na tarte : 250 g mąki , 125 g masła , 1 żółtko ,50-60 ml wody, szczypta soli
    Wierzch tarty : 1 mała papryka , cukinia, cebula , 2 pomidory , 3 łyżki masła , 2 jajka , 2/3 szklanki kremówki , sól , pieprz , majeranek, ser sałatkowy ( typu feta) .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynam od kruchego ciasta. Odmierzam mąkę, dodaję sól i masło. Masło rozdrabniam, dodaję żółtko i wodę i zagniatam.
  • 2. Wałkuję ciasto na omączonym blacie, przenoszę na wałku do formy, wykładam papierem do pieczenia i obciążam fasolkami lub przekuwam ciasto , bardzo często widelcem.

    Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut, potem zdejmuję obciążenie i dopiekam jeszcze 5 minut.
  • 3. Przygotowuję farsz. Cukinie przecinam wzdłuż , następnie kroję ją na plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Podsmażam je na maśle, duszę 7 minut pod przykrywką . Pomidory zalewam wrzątkiem , wyjmuje i obieram ze skórki , kroję w kostkę, paprykę w paski i dodaję do cukinii . Smażę 5 minut, dodaję sól , pieprz, odrobinę majeranku . Warzywa zdejmuję z ognia .
  • 4. Na podpieczoną tartę nakładam warzywa, na to ser.

    Śmietanę mieszam z mąką, doprawiam wedle uznania, wbijam jaja, dodaję ser (ewentualnie) i mieszam dokładnie. Taką masą zalewam warzywa.

    Wstawiam na 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Smacznego.

Porady

Do tarty można dodać warzywa według własnego uznania .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować