Polecam wszystkim bo taka tarta smakuje wybornie ;))
Składniki:
spód do tarty / okrągła forma o średnicy 26 cm
1 szklanka i 2 łyżki mąki (180g)
130 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki soli
nadzienie:
0,5 kg mielonej wołowiny
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok 2 cm kawałek imbiru
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki sosu chili
3 łyżki keczupu
prażona cebulka
2 łyżki oleju
plastry sera
sól, pieprz
Tarta hamburgerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto zagniatamy z podanych składników. Ja od razu wylepiam formę do tarty i wkładam do lodówki minimum na godzinkę. Brzegi spodu przykrywamy aluminiową folią. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym na 180ºC (termoobieg) przez około 10 minut.
2.W między czasie przygotowujemy nadzienie nadzienie. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy, dodajemy czosnek wrzucamy mięso , chwilę przesmażamy i dodajemy pozostałe przyprawy.
3.Wyciągamy spód z piekarnika zdejmujemy paski folii i wykładamy nadzienie na spód. Starty ser mieszamy z jajkiem i mlekiem i wykładamy na nadzienie. Pieczemy tartę w 160ºC (termoobieg) przez około 25 minut.
Komentarze