Szybka, tania szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko i wymieszać. Wsypać mąkę i całość wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
2.Gdy ciasto się chłodzi, jabłka obrać i pokroić w kostkę. Uprażyć z cukrem i cynamonem. Ostawić do wystygnięcia.
3.Tortownice wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta z lodówki, wyłożyć dno i boli tortownicy.
4.Na ciasto wyłożyć uprażone jabłka.
5.Resztę ciasta rozwałkować i powycinać paseczki. Na masę jabłkową poukładać paseczki tworząc kratkę.
6.Piec ok. 40 minut w 200 stopniach.
Porady
Można 1/3 ciasta włożyć do zamrażalki, a następnie zetrzeć na tarce posypując wierzch.
Komentarze