Szarlotka z budyniem posypana płatkami migdałów

4.5 (169 ocen)

Rodzice mają sad z jabłkami więc takie ciasto króluje u mnie od zawsze.

Składniki:

  • ciasto kruche
    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    150 g margaryny
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany 18%
    nadzienie:
    1 budyń waniliowy
    cukier waniliowy
    2 szklanki mleka
    1,5 kg jabłek
    4 łyżki cukru
    rodzynki
    płatki migdałowe
    blacha do pieczenia 20/26
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z budyniem posypana płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jabłka obrać,pokroić w ósemki i podsmażyć dodać 4 łyżki cukru i rodzynki.
    2.Zagnieść ciasto kruche z w/w składników(pamiętaj o przesianiu mąki z proszkiem)
    3.Ciasto podzielić na 2 części jedną większa i drugą mniejszą.
    4.Większą częścią wylepić blachę i wyłożyć masę jabłkową
    5. Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka
    6.Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce i posypać migdałami
    całość piec ok 30-40 min w temp.160 stopni z termobiegiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować