sos paprykowo-czosnkowy

4.98 (181 ocen)

  • 30 min

połączenie jabłek z czosnkiem...

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    1,5 kg pomidorów
    1 kg papryki czerwonej
    1 łyżka soli
    3 łyżki cukru
    3 główki czosnku
    1,5 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.98 (181 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos paprykowo-czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze kawałki.
    Z papryki i pomidorów wyciąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze kawałki.
    Paprykę, jabłka i pomidory zmielić malakserem lub maszynką do mięsa, mielić na drobno ale nie na papkę.
  • 2. Masę przełożyć do garnka, dodać sól i cukier.
    Gotować 45 minut.
  • 3. Czosnek posiekać na drobno lub przez praskę i dodać do masy.
    Dolać 1,5 szklanki oleju. Wymieszać dokładnie i gotować 15 minut.
  • 4. Po lekkim przestudzeniu, wlać sos do słoików (ok 8 słoików po 450ml).
    Pasteryzować 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować