Smocza krew-likier jeżynowy

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

To mój ulubiony likier o pięknym kolorze.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg jeżyn
    1 kg cukru
    1 l spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Napoje Likiery

Smocza krew-likier jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce oczyścić i zmiksować. Mus przełożyć do dużego wyparzonego słoja,przykryć gazą. Postawić na słonecznym parapecie na 2 dni. Następnie dolać spirytus,dobrze wymieszać i odstawić. Po trzech dniach przecedzić przez bibułkowy filtr do kawy.Odstawić na siedem dni do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno,ostrożnie przesączyć płyn przez filtr. Przelać do butelek. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy.

Porady

Jeżyny powinny być bardzo dojrzałe i dorodne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować