Skrzydełka kurczaka zapiekane z ryżem i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne danie jednogarnkowe, ciekawe połączenie smaków- ryżu, pomidorów, groszku i mięsa drobiowego a do tego po przygotowaniu piecze się samo.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    75 dag skrzydełek z kurczaka
    3 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    1 szklanka ryżu
    1 puszka zielonego groszku
    Sok z cytryny
    1/3 szklanki białego wina
    1 szklanka wody
    Oliwa - 3 łyżki
    1 łyżka masła
    Sól, przyprawa curry
    Mała puszka przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka kurczaka zapiekane z ryżem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: skrzydełka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą wymieszaną z 1 rozdrobnionym ząbkiem czosnku, skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku pokroić również drobno. Podgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać 3 łyżki wody, udusić. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, powstanie sos. Następnie dodać 1 szklankę wody, wino, zalewę z groszku oraz opłukany i osączony ryż oraz sól i curry do smaku, wymieszać. Skrzydełka delikatnie podsmażyć na oleju, dodać do powstałego sosu, oprószyć wiórkami masła. Całość dusić najlepiej w naczyniu żaroodpornym około 50 minut. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać zielony groszek.

Porady

1.zamiast skrzydełek można użyć udka z kurczaka wraz z podrobami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować