Skrzydełka kurczaka zapiekane z ryżem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: skrzydełka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą wymieszaną z 1 rozdrobnionym ząbkiem czosnku, skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku pokroić również drobno. Podgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać 3 łyżki wody, udusić. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, powstanie sos. Następnie dodać 1 szklankę wody, wino, zalewę z groszku oraz opłukany i osączony ryż oraz sól i curry do smaku, wymieszać. Skrzydełka delikatnie podsmażyć na oleju, dodać do powstałego sosu, oprószyć wiórkami masła. Całość dusić najlepiej w naczyniu żaroodpornym około 50 minut. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać zielony groszek.
Porady
1.zamiast skrzydełek można użyć udka z kurczaka wraz z podrobami.
Komentarze