Sałatka z matjasów z brzoskwiniami i truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Niecodzienne połączenie smaków w tej sałatce może nie wszystkim odpowiadać, ale smakosze na pewno ją docenią.

Składniki:

  • 40 dag matjasów
    jajko
    sałata
    ogórek
    4 brzoskwinie
    8 pomidorów
    5 truskawek
    pół pęczka rzodkiewek
    100 ml majonezu
    100 ml jogurtu
    125 ml słodkiej śmietany
    3 łyżki mleka
    łyżka musztardy
    sól
    2 łyżki soku z cytryny
    pęczek natki pietruszki, koperku, szczypiorku lub rzeżuchy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z matjasów z brzoskwiniami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z matjasów z brzoskwiniami i truskawkami 1. Matjasy moczymy 20 minut w zimnej wodzie. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w półcentymetrowe paski.
  • Sałatka z matjasów z brzoskwiniami i truskawkami 2. Jajko gotujemy na twardo. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do dużej miski. Ogórka obieramy i kroimy w cienkie talarki. Dodajemy do sałaty. Pomidory i brzoskwinie nacinamy na krzyż, wkładamy do wrzątku na minutę. Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Z pomidorów usuwamy pestki. Brzoskwinie i pomidory kroimy w ósemki. Truskawki myjemy i kroimy w ósemki, rzodkiewki w plasterki.
  • Sałatka z matjasów z brzoskwiniami i truskawkami 3. Matjasy, warzywa i owoce wkładamy do sałaty i mieszamy. Majonez, jogurt, śmietanę i mleko mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą. Solimy. Polewamy sałatę i mieszamy. Zieleninę siekamy i posypujemy sałatę. Dekorujemy pokrojonym w ósemki jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować