Sałatka śledziowa

5 (198 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwa w wykonaniu sałatka śledziowa w świątecznym wydaniu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - śledzie: 400 gramów
    - mleko: 500 mililitrów
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - Jajko: 2 sztuki
    - ogórki kiszone: 2 sztuki
    - buraki konserwowe: 2 sztuki
    - jabłko: 2 sztuki
    - majonez: 150 mililitrów
    - cukier, sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - sok z 1 cytryny: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w mleku przez 2 godziny, odcisnąć, usunąć skórę, kręgosłup i ości, pokroić na kawałki długości około 3-4 cm. Jaja ugotować na twardo.
  • 2. Wszystkie składniki: cebulę, jajka, ogórki, buraki i jabłka pokroić w drobną kostkę. Majonez doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  • 3. Wszystkie składniki układać warstwowo w szklanym naczyniu, co kilka warst przekładając sosem majonezowym. Sałatkę można ozdobić pomidorkami koktajlowymi i liśćmi pora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować