Wigilia świąt Bożego Narodzenia to dzień wyjątkowy, bardzo rodzinny. Na moim stole goszczą dania postne, a jednym z nich jest sałatka śledziowa z fasolą.
Sałatka kresowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę moczymy całą noc.
Dodajemy sól i gotujemy w wodzie,
w której się moczyła.
2.Śledzie moczymy kilka godzin,
obieramy ze skóry
i dokładnie usuwamy ości.
Płaty kroimy na nieduże
kawałki. Ogórka kroimy
w drobną kostkę. Cebule
obieramy i kroimy w cienkie
krążki. Jabłko myjemy,
kroimy na nieco większą
kostkę niż ogórka i skrapiamy
octem.
3.Zlewamy ocet z jabłek,
łączymy z majonezem
i cukrem. Sałatkę delikatnie mieszamy. Odstawiamy na
2-3 godziny, by się przegryzła.
Komentarze