Sałatka kresowa

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wigilia świąt Bożego Narodzenia to dzień wyjątkowy, bardzo rodzinny. Na moim stole goszczą dania postne, a jednym z nich jest sałatka śledziowa z fasolą.

Składniki:

  • ● 2 solone śledzie
    ● 1/2 szklanki fasoli jaś
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● mała cebula czerwona
    ● mała cebula biała
    ● mały ogórek konserwowy
    ● jabłko
    ● łyżka majonezu
    ● 5 łyżek octu winnego
    ● cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka kresowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczymy całą noc.
    Dodajemy sól i gotujemy w wodzie,
    w której się moczyła.
  • 2. Śledzie moczymy kilka godzin,
    obieramy ze skóry
    i dokładnie usuwamy ości.
    Płaty kroimy na nieduże
    kawałki. Ogórka kroimy
    w drobną kostkę. Cebule
    obieramy i kroimy w cienkie
    krążki. Jabłko myjemy,
    kroimy na nieco większą
    kostkę niż ogórka i skrapiamy
    octem.
  • 3. Zlewamy ocet z jabłek,
    łączymy z majonezem
    i cukrem. Sałatkę delikatnie mieszamy. Odstawiamy na
    2-3 godziny, by się przegryzła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sola

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować