To nie jabłkiem Ewa skusiła Adama, ale taką sałatką.
20 min
Składniki:
1 jabłko (ok.15 dag)
15 dag moreli
15 dag zielonych winogron
15 dag borówek amerykańskich
20 malin
sok z cytryny
1,5 łyżki miodu płynnego
1 łyżka octu balsamicznego
listki mięty do dekoracji
Rajska sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie owoce myjemy i osuszamy.
Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Morele przekrajamy, odrzucamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę.
Winogrona przekrajamy na ćwiartki, odrzucając pestki.
2.Odsączone z soku cytrynowego jabłko, morele, winogrona i borówki delikatnie mieszamy i rozkładamy do 4 pucharków. Miód dokładnie łączymy z octem balsamicznym i polewamy sałatkę w pucharkach. Na wierzchu układamy maliny i dekorujemy listkami mięty.
Porady
Najlepiej przygotowywać sałatkę z owoców uprzednio schłodzonych.
Komentarze