Podrabiany kolocz Weroniki

0 (0 ocen)

Pomysł na ciasto wzięłam od Weroniki Ch- niestety nie mogłam znaleźć zapisanego przepisu więc przepis i wykonanie mojego autorstwa:)

Składniki:

  • - 30g drożdży
    - 3/4 kg mąki + trochę do podsypania
    - 4 jajka
    - 100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
    - 10 łyżek cukru + pół szklanki do twarogu
    - 1kg twarożku trzykrotnie mielonego waniliowego
    - 250 g margaryny ( ciepłej)
    - 1 budyń waniliowy
    -1 szklanka mleka ( ciepłego)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Podrabiany kolocz weroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy zasypujemy 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i zalewamy szklanką mleka. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na ok. 15min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Kiedy już urośnie dosypujemy 8 łyżek cukru, rozpuszczone masło , 2 jajka i resztę mąki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto jest gotowe , kiedy przy naciśnięciu pojawiają się pęcherzyki powietrza. Podsypujemy ciasto od spodu mąką , przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 45min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto pięknie wyrośnie, bierzemy 3/4 rozwałkowujemy na szerokość i wysokość najszerszej blachy jaką macie ( najlepiej taką, którą dostaje się przy zakupie kuchenki) .Ciasto układamy na blasze.
    Ciepłą margarynę miksujemy z 2 żółtkami i poł szklanki cukru. Ma być puch. Dodajemy twarożek i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy budyń oraz pianę ubitą z 2 białek. Delikatnie wszystko mieszamy już ręcznie. Rozprowadzamy masę twarogową po cieście drożdżowym. Na koniec bierzemy 1/4 pozostałego ciasta , rozwałkowujemy i niedbale kroimy w większą lub mniejszą kostkę i rozrzucamy po masie twarogowej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok.30-40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować