Podrabiany kolocz weroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy zasypujemy 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i zalewamy szklanką mleka. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na ok. 15min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Kiedy już urośnie dosypujemy 8 łyżek cukru, rozpuszczone masło , 2 jajka i resztę mąki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto jest gotowe , kiedy przy naciśnięciu pojawiają się pęcherzyki powietrza. Podsypujemy ciasto od spodu mąką , przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 45min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto pięknie wyrośnie, bierzemy 3/4 rozwałkowujemy na szerokość i wysokość najszerszej blachy jaką macie ( najlepiej taką, którą dostaje się przy zakupie kuchenki) .Ciasto układamy na blasze.
Ciepłą margarynę miksujemy z 2 żółtkami i poł szklanki cukru. Ma być puch. Dodajemy twarożek i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy budyń oraz pianę ubitą z 2 białek. Delikatnie wszystko mieszamy już ręcznie. Rozprowadzamy masę twarogową po cieście drożdżowym. Na koniec bierzemy 1/4 pozostałego ciasta , rozwałkowujemy i niedbale kroimy w większą lub mniejszą kostkę i rozrzucamy po masie twarogowej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok.30-40 min.
Komentarze