Świąteczny Piernik Weroniki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny, aromatyczny piernik świąteczny to moja specjalność ;)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki , 300 g miodu , 300 g cukru , 150 ml mleka , 3 jajka , 30 g masła , 60 g posiekanych bakalii , 1/2 łyżeczka sody , szczypta soli , 2 łyżki powideł śliwkowych , przyprawa do piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Świąteczny piernik weroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do garnka, wsypać cukier , dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy i sól.
    Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, powidła, wymieszać , przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na minimum 2 dni do fermentacji.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C .
    Po ostudzeniu piernik przełożyć powidłami śliwkowymi i zawinąć w folię i odstawić na minimum 3-4 dni. Udekorować według własnego uznania. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować