Wariacja na temat potrawki z kurczaka. Szybkie danie jednogarnkowe.
50 min
Składniki:
30 dag kaszy pęczak
1 cukinia
2 marchewki
2 średnie czerwone cebule
puszka pomidorów krojonych w zalewie
25 dag pieczarek
50 dag piersi z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
pół kostki rosołowej (bulion drobiowy)
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Pilaw z kaszy pęczak z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak opłukać, odsączyć na sitku. Pierś kurczaka umyć, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Warzywa umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i przesmażyć. Dodać kurczaka, pieczarki i marchewkę i smażyć 5-10 min.
2.Do garnka z mięsem wsypać pęczak, zalać 3 szklankami wody i dodać pół kostki rosołowej. Gotować ok. pół godziny, aż pęczak wchłonie całą wodę. Następnie dodać pomidory i cukinię. Doprawić czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu jeszcze ok. 10min.
Komentarze