Pilaw z kaszy pęczak z kurczakiem

4.5 (152 ocen)

  • 50 min

Wariacja na temat potrawki z kurczaka. Szybkie danie jednogarnkowe.

  • 50 min

Składniki:

  • 30 dag kaszy pęczak
    1 cukinia
    2 marchewki
    2 średnie czerwone cebule
    puszka pomidorów krojonych w zalewie
    25 dag pieczarek
    50 dag piersi z kurczaka
    3 łyżki oliwy z oliwek
    pół kostki rosołowej (bulion drobiowy)
    3 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    sok z połowy cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Pilaw z kaszy pęczak z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak opłukać, odsączyć na sitku. Pierś kurczaka umyć, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Warzywa umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i przesmażyć. Dodać kurczaka, pieczarki i marchewkę i smażyć 5-10 min.
  • 2. Do garnka z mięsem wsypać pęczak, zalać 3 szklankami wody i dodać pół kostki rosołowej. Gotować ok. pół godziny, aż pęczak wchłonie całą wodę. Następnie dodać pomidory i cukinię. Doprawić czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu jeszcze ok. 10min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować