Pieczone śliwki w boczku z sosem czosnkowym

4.51 (176 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pieczone śliwki w boczku to smaczna przekąska

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • boczek wędzony w plastrach, np 10
    plastrów
    suszone śliwki kalifornijskie bez pestek,
    tyle sztuk ile plastrów boczku
    wykałaczki
    Sos czosnkowy:
    majonez, 2 łyżki
    gęsty jogurt naturalny, 200 gram
    czosnek, 3-4 ząbki
    suszona bazylia, 1 łyżeczka
    oregano, 1 łyżeczka
    majeranek, 1/2 łyżeczki
    sól, biały pieprz, do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone śliwki w boczku z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos czosnkowy: w salaterce umieszczamy jogurt naturalny,majonez,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię,oregano,majeranek, solimy i pieprzymy do smaku.
  • 2. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i wstawiamy salaterkę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się składniki "przegryzły
  • 3. Śliwkę kalifornijską zawijamy w plaster boczku, spinamy wykałaczką
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C
  • 5. Zawinięte śliwki w boczek i spięte wykałaczkami układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut
  • 6. Upieczone śliwki w boczku podajemy z sosem czosnkowym

Porady

śliwki w boczku możemy zamiast w piekarniku upiec na grillu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować