Nalewka z kwiatów bzu czarnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty bzu czarnego przekładamy na papier w celu oczyszczenia z mszycy. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 2 h. Cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki.
2.Wodę z cukrem zagotowujemy. W słoju układamy przemiennie warstwę kwiatów bzu czarnego i warstwę plasterków cytryny, aż do wyczerpania kwiatów i plasterków cytryn. Przygotowany syrop wlewamy do słoja i odstawiamy w nasłonecznione miejsce. Gdy ostygnie słój zakrywamy kwadratem papieru do pieczenia i zawiązujemy gumką recepturką .
Słój odstawiamy na tydzień , dwa razy dziennie mieszamy wyparzona gorącą łyżką.
Po tygodniu przecedzamy
3.Do płynu dodajemy wódkę, mieszamy. Przewalamy do butelek. Odstawiamy w zaciemnione, suche miejsce. Najmniej na miesiąc , najlepiej na pół roku. Gotowe.
Komentarze