MURZYNEK

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mój smak z dzieciństwa, a mianowicie bardzo szybkie i proste ciasto, które zawsze się udaje. Przepis podaję typowo tradycyjny, klasyczny bez żadnych dodatków.

  • 30 min

Składniki:

  • Polewa
    3 / 4 szklanki cukru
    1 / 2 szklanki mleka
    4 łyżki kakao
    250 g margaryny
    1 łyżka cukru waniliowego
    Ciasto:
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 olejek rumowy
    Dekoracja:
    1 / 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    garść orzechów laskowych lub włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotować margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać.Gotować do momentu rozpuszczenia cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Pozostawić do wystygnięcia.
    Jajka ubić, dodać polewę. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olejek rumowy i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta.

    Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

    Po ostygnięciu ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać orzechami.

Porady

- W przypadku, gdy uznamy, że ciasto jest zbyt gęste można dodać jajko. - Można tak jak większość społeczeństwa robiąc murzynka odlać około 1 /2 do 3 / 4 szklanki polewy i nią polać ciasto zamiast czekolady. Pamiętać należy, że taką polewą trzeba posmarować jeszcze gorące ciasto, by się rozpuściła. - Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej, by nie zmieniła struktury i nie przypaliła się. - Do środka można dodać orzechy włoskie lub dżem wiśniowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować