Marchewka na gęsto

4.51 (193 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Marchewka przygotowana w ten sposób jest idealnym uzupełnieniem drugich dań z mięsem w roli głównej, a dla mnie to dodatkowo niezapomniany smak dzieciństwa...

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 750 g marchewki
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.51 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Marchewka na gęsto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i cukier i gotujemy pod przykryciem aż marchewka zmięknie.
  • 2. Masło rozpuszczamy, a następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki. Zestawiamy z gazu i odstawiamy na 2 - 3 minuty, a następnie dolewamy zimne mleko i dokładnie mieszamy aż powstanie gęsta jednolita masa. Przekładamy ją do marchewki i dokładnie rozprowadzamy, a następnie mieszamy do czasu aż całość zgęstnieje.
  • 3. Gotową marchewkę podajemy do mięsa, ziemniaków, kaszy i do czego tylko Wam zasmakuje :-)

Porady

Ponieważ marchewka ma tendencję do przywierania, to podczas gotowania należy ją często mieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować