Malinowe deserki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: herbatniki drobno rozkruszyć (np. wałkiem lub w malakserze) i wymieszać z nutellą. Nałożyć na spód szklanek. Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito. 3 łyżki musu odłożyć do masy serkowej.
2.Masa z serków: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić. Do miski przełożyć serki, wlać galaretkę i mus malinowy i dokładnie wymieszać. Wlać do szklanek na spód z herbatników. Wstawić do lodówki do stężenia. W 1/3 szkl zimnej wody namoczyć żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając do rozpuszczenia. Wymieszać z musem malinowym i wylać na masę z serków. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
3.Deserki podawać ozdobione kleksem z bitej śmietany, udekorowane malinami i miętą.
Porady
Proporcje na 3-4 deserki, w zależności od wielkości szklanek.
Komentarze