Deserki Malinowa Chmurka

4 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pięknie wyglądają i wspaniale smakują :) Deserki można przygotować w pucharkach lub słoiczkach i zabrać na piknik. Możecie użyć świeżych lub mrożonych malin ale także innych owoców jagodowych. Jestem pewna, że zachwycą smakiem każdego łasucha ;)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kilkanaście maślanych herbatników

    500 ml śmietanki 30%

    łyżka cukru pudru

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    galaretka malinowa

    300 g malin

    6 łyżek płatków migdałów

    ok 30 małych bezików
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Beza Bita śmietana

Deserki malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, ostudzić.

    Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do zimnej dodać maliny (mogą być mrożone) i poczekać aż zacznie tężeć.

    Schłodzoną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Herbatniki dokładnie rozdrobnić.

    W sześciu pucharkach układać warstwami herbatniki, zalać tężejącą galaretką z malinami i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć ubitą śmietankę, bezy i posypać płatkami migdałów.

    Deserki można przygotować dzień wcześniej ale bezy układamy bezpośrednio przed podaniem aby nie namiękły od śmietanki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować