Ciasteczka "leniuszki"

4.99 (186 ocen)

Proste ciasteczka a'la biszkopciki na samych białkach. Przepis z bardzo już pożółkłego zeszytu mojej mamy, trochę przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:

  • 4 białka
    1 niepełna szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    ew. 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka "leniuszki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie mąkę.
  • 2. Za pomocą dekoratora (rękawa cukierniczego) z końcówką w kształcie dużej gwiazdki wysikamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe okrągłe lub podłużne ciasteczka.
  • 3. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez 12 minut.
  • 4. Po wystudzeniu można je przełożyć dżemem sklejając po dwa.

Porady

Do ciasta można użyć białek zamrożonych (trzeba je oczywiście rozmrozić). Ciasto można nakładać na blachę łyżeczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować