• 1 godz. 10 min

To ciasto pochodzi z Indonezji, dodałam jednak do niego swoje trzy grosze- czekoladę i wiśnie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • jaja 10 sztuk
    cukier puder 1/2 szklanki
    masło 1 kostka
    mąka 70 g
    kakao 30 g
    powidła śliwkowe 1/2 słoika
    wiśnie z syropu 1/2 szklanki
    wiórki kokosowe 2 łyżki
    cukier 1 szklanka
    polewa czekoladowa mleczna 1 torebka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lapis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lapis 1. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je razem z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy je po łyżce do masy jajecznej. Dzielimy na dwie części - do jednej białej dodajemy 50 g mąki, delikatnie mieszamy. Do drugiej dodajemy 30 g kakao oraz 20 g mąki. Wlewamy do dwóch tej samej wielkości( małych) foremek.Na białe ciasto wykładamy również ubitą z 10 białek i cukru pianę. Do piany dodajemy jeszcze wiórki kokosowe. Pieczemy obydwa placki około 40 minut.
    Gdy cisto wystygnie. Na ciemny placek wykładamy powidła i rozsmarowujemy.
  • lapis 2. Nakładamy biały placek delikatnie tak aby nie zruszyć piany. Na wierzchu układamy wiśnie i polewamy całość rozpuszczoną czekoladą. Place lizać. Tort jest bardzo kaloryczny i zawiera dużo cholesterolu ale warto się skusić choćby na jeden kawałeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować