1.Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je razem z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy je po łyżce do masy jajecznej. Dzielimy na dwie części - do jednej białej dodajemy 50 g mąki, delikatnie mieszamy. Do drugiej dodajemy 30 g kakao oraz 20 g mąki. Wlewamy do dwóch tej samej wielkości( małych) foremek.Na białe ciasto wykładamy również ubitą z 10 białek i cukru pianę. Do piany dodajemy jeszcze wiórki kokosowe. Pieczemy obydwa placki około 40 minut.
Gdy cisto wystygnie. Na ciemny placek wykładamy powidła i rozsmarowujemy.
2.Nakładamy biały placek delikatnie tak aby nie zruszyć piany. Na wierzchu układamy wiśnie i polewamy całość rozpuszczoną czekoladą. Place lizać. Tort jest bardzo kaloryczny i zawiera dużo cholesterolu ale warto się skusić choćby na jeden kawałeczek.
Komentarze