Kulki serowe w oliwie z przyprawami wyglądają tak apetycznie, że koniecznie trzeba je zrobić. Sa nie tylko efektowne ale i bardzo smaczne
Składniki:
ser
800 g jogurtu greckiego
sól
do zalania
oliwa z oliwek lub pół na pół z olejem
gałązka rozmarynu
ew gałązka tymianku
kilka ziaren jałowca
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili, lub małych suszonych papryczek
do podania
chili w płatkach
za'atar
Kulki z serka labneh w oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.serek:
sito wyłożyć paroma warstwami gazy l. Umieścić nad miską lub garnkiem w którym będzie się zbierać serwatka.
Wymieszać jogurt z solą , a następnie przełożyć jogurt na wyłożone sitko. Zawinąć końce gazy, powiesić nad sitem (można wstawić do lodówki, ale ja ostatnio zostawiam w kuchni) odsączać ok 24 godzin .
2.serowe kulki:
Po tym czasie uformować z serka kulki wielkości orzechów. Zrobiłam 16 kulek. Talerz lub tackę wyłożyć ręcznikiem kuchennym, na nim ułożyć serowe kulki, przykryć lekko drugim ręcznikiem, wstawić do lodówki. Po kolejnych 24 godzinach ser wyjąć, ręczniki zmienić na świeże, wstawić do lodówki na kolejną dobę. Serowe kulki ułożyć w słoiku, dodać zioła i papryczki, zalać oliwą. Przykryć i przechowywać w lodówce.
3.podawanie
Tuż przed podaniem wyjąć serowe kulki z oliwy i obtoczyć w przyprawach. Możemy użyć np za'atar i płatki chili . Mozna też serek zjadać sam, bez przypraw. Smacznego!
Komentarze