ok 1,5 kg małej, ostrej papryczki ( np czereśniowej)
200 g sera fety
200 g serka mascarpone
sól - wg uznania
ząbki czosnku
pieprz, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn
oliwa z oliwek
Faszerowane papryczki w oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Delikatnie usunąć z papryczek gniazda nasienne, umyć, Lekko obgotować pod przykryciem - ok 5 minut, Odsączyć i odstawić do wystudzenia.
2.Serki wymieszać z 2-3 ząbkami zgniecionego czosnku oraz solą, pieprzem i ziołami ( farsz powinien być lekko przesolony, nie za rzadki). Odstawić do schłodzenia.
3.Papryczki faszerować masą serową. Układać w wyparzonym słoiczku przekładając ząbkami czosnku i ziołami ( na jeden słoiczek ok 3-4 ząbków czosnku). Zalać gorącą oliwą z oliwek , tak aby przykryć całe papryczki. Dobrze zakręcić i odstawić. Można już jeść po 2 dniach. Smacznego!
Porady
Uważać na papryczkę - jest bardzo ostra, wywar z obgotowywania ma bardzo drażniący zapach.
Komentarze