Faszerowane papryczki w oliwie

4.97 (173 ocen)

Idealna ostra przekąska

Składniki:

  • ok 1,5 kg małej, ostrej papryczki ( np czereśniowej)
    200 g sera fety
    200 g serka mascarpone
    sól - wg uznania
    ząbki czosnku
    pieprz, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.97 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przekąski

Faszerowane papryczki w oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Delikatnie usunąć z papryczek gniazda nasienne, umyć, Lekko obgotować pod przykryciem - ok 5 minut, Odsączyć i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Serki wymieszać z 2-3 ząbkami zgniecionego czosnku oraz solą, pieprzem i ziołami ( farsz powinien być lekko przesolony, nie za rzadki). Odstawić do schłodzenia.
  • 3. Papryczki faszerować masą serową. Układać w wyparzonym słoiczku przekładając ząbkami czosnku i ziołami ( na jeden słoiczek ok 3-4 ząbków czosnku). Zalać gorącą oliwą z oliwek , tak aby przykryć całe papryczki. Dobrze zakręcić i odstawić. Można już jeść po 2 dniach. Smacznego!

Porady

Uważać na papryczkę - jest bardzo ostra, wywar z obgotowywania ma bardzo drażniący zapach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować