Kolorowa i lekka sałatka idealna na kolację

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis wymyśliłam sama, lubię różnorodność i kolory na talerzu. Sałatka jest niezwykle prosta!

  • 20 min

Składniki:

  • 1/4 główki sałaty lodowej,
    garść rukoli
    3 liście kapusty pekińskiej
    2 ogórki konserwowe
    3 pomidorki koktajlowe
    1 burak ( pieczony )
    1/2 brokuła
    1 pietruszka
    indyk wędzony - 3 grubsze plasterki
    jogurt naturalny, najlepiej Activia
    sos tatarski- 2 łyzki
    czosnek granulowany ( szczypta)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kolorowa i lekka sałatka idealna na kolację - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła dzielimy na różyczki, pietruszkę obieramy. Warzywa gotujemy na parze, najlepiej w specjalnej torebce do gotowania warzyw na parze w kuchence mikrofalówce, jakieś 3 min. Studzimy.
  • 2. Ogórki i pietruszkę kroimy na plasterki, buraka i pomidora w kostkę, pozostałe składniki na kawałki.
  • 3. Warzywa poza pomidorem umieszczamy w salaterce, dodajemy ugotowanego i wystudzonego brokuła , mieszamy.
  • 4. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z sosem tatarskim, dodajemy granulowany czosnek, mieszamy. Polewamy sosem sałatkę, mieszamy.
  • 5. Posypujemy sałatkę pokrojonym indykiem oraz pomidorem oraz polewamy ketchupem , wedle uznania.
    Smacznego!

Porady

Buraki piekę w piekarniku w foli jakieś 50 min tylko z odrobiną soli w temp. 160C i przechowuję w lodówce nawet kilka dni, aby były gotowe w każdej chwili do sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować